Húsvét a Gyulai várban és a kastélyban

Húsvét a Gyulai várban és a kastélyban

Nemcsak folyamatosan nyitva tart, programokkal gazdagon várja majd a vendégeket húsvétkor a gyulai vár és az Almásy-kastély.

Mindkét turisztikai attrakció 10 és 18 óra között tart nyitva a teljes húsvéti hosszú hétvégén, így hétfőn is.

– Megszokott már a gyulai kiállítóhelyeken, hogy – tekintettel a városba nagy számban érkező turistákra – a hagyományosan szünnapnak számító hétfőn is látogathatók – tájékoztatott Fekete-Dombi Ildikó, az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. A kiállítóhelyeket üzemeltető cég első embere hozzátette: a vár és a kastély eseményei azoknak a környéken élőknek is kiváló lehetőséget jelentenek, akik családi programokat terveznek a hétvégére az otthonmaradás helyett.

A kastélyparkban szombaton, vasárnap és hétfőn is élő nyulak fogadják a gyermekeket, amelyekkel – az állatok védelme érdekében – játszani nem lehet majd. Ugyanott olyan játékokat kipróbálhatnak azonban, amelyekkel bő száz éve foglalták le magukat a gyermekek. Folyamatosan működő fotópontokkal is találkozhatnak a látogatók a várban és a kastélyban. Előbbi helyszínen régi népi játékokat is elővesznek. Vasárnap és hétfőn főtt sonkát, főtt tojást, melléjük kovászos kenyeret kínálnak az Almásy-kastély Stefánia-szárnyának Csemegetárában, amelyeket helyi termelőktől szereznek be a szervezők – közölte a szakember, kiemelve: a minőségi helyszínhez illően minőségi termékek kerülnek az asztalra.

Fekete-Dombi Ildikó elmondta még: a húsvét elmaradhatatlan tevékenysége a tojásdíszítés, emiatt kínálatukban megjelenik ez a foglalkozás. Vasárnap írókázással és berzseléses technikával a hagyományos tojásfestést gyakorolhatják az érdeklődők a várban, míg másnap a kastélyban ugyanez mai eszközökkel, a mai látványvilágnak megfelelő formában, kreatív ötletekkel történik majd. Lesz kézműves foglalkozás az Almásy-kastélyban vasárnap is: akkor illatos vizet fognak készíteni.

A húsvéti hosszú hétvége programja a gyulai várban és az Almásy-kastélyban:

Április 8-10. (szombat-hétfő)    

Nyúlbirodalom a kastélyparkban

Nézd meg élőben a húsvéti nyulat, aztán próbáld ki, mikkel játszottak ükanyáink!

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély parkja

Április 8-10. (szombat-hétfő)    

Kastélyos mosolyt kérek!

Öltözz korabeli ruhákba, és pattanj fel a dámanyeregbe! Vidd haza az élményt a telefonodon, vagy oszd meg azonnal az ingyenes wifivel!

A részvétel díjtalan.

Helyszín: Almásy-kastély előtere

Április 8-10. (szombat-hétfő)    

Fél évezred, maradhat?

Katonának vagy szerzetesnek ugranál vissza az időben? Középkori ruhák felpróbálásával biztosítjuk, hogy felvegyél akár több személyiséget is. De ha gyerek maradnál, gólyaláb, petrencés rúd, koszorúdobás segítségével mutatjuk, mikkel játszottak régen.

Részvétel várbelépővel.

Helyszín: a vár fazekas terme és udvara

Április 9-10. (vasárnap, hétfő) 10.00-16.00

Húsvét java egy tányéron

A húsvét elengedhetetlen finomságait tálaljuk helyi termelők közreműködésével. Főtt sonka, főtt tojás, melléjük kovászos kenyér a legjavából, valahogy úgy, ahogyan eleink ehették.

Ár: 2900 Ft/adag

Helyszín: Almásy-kastély Csemegetára

Április 9. (vasárnap) 10.30

Tikmonyt hímzünk

Megmutatjuk, hogyan csinálták, aztán rád bízzuk, hogy hagyományos népi tojásfestési technikával díszíts tojást. Neked melyik sikerül szebben: az írókázás vagy a berzselés?

Részvételi díj: 1950 Ft/fő (tartalmazza 3 db tojás díszítését, valamint egy pohár gyulai háziszörpöt)

Helyszín: a vár fazekas terme

Április 9. (vasárnap) 14.00

Szagos lötty

A lányok amiatt fogják szeretni, mert ajánlhatják az erős szagú pacsulik helyett, a fiúk pedig azért, mert egyediek lehetnek általa. Illatos vizet készíthetsz a másnapi locsolkodásra interaktív történelmi előadással fűszerezve.

Részvételi díj: 1950,- Ft/fő (tartalmazza az illatosvíz elkészítéséhez szükséges hozzávalókat, a történelmi ismertetőt, valamint egy pohár gyulai háziszörpöt)

Helyszín: Almásy-kastély Csemegetára

Április 10. (hétfő) 10.30

Húsvéti tojáskészítés

Ezen az eseményünkön csak felidézzük, hogyan díszítették a tojást eleink, mi mai eszközökkel, divatos díszítéseket viszünk fel a tojásra. A foglalkozást történész munkatársunk a húsvétról és az ahhoz kapcsolódó szokásokról szóló előadása teszi teljessé.

Részvételi díj: 1950 Ft/fő (tartalmazza 3 db tojás díszítését, a történelmi előadást, valamint egy pohár gyulai háziszörpöt)

Helyszín: Almásy-kastély Csemegetára

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »