A csillagászaté a főszerep a pécsi kulturális negyedben

A csillagászaté a főszerep a pécsi kulturális negyedben

A James Webb-űrtávcső felfedezéseiről, a magyar űrkutatás aktualitásairól, a leendő magyar űrhajós kiválasztásáról és a sci-fi filmek valóságtartalmáról is részleteket tudhatnak meg az érdeklődők a március 23. és 26. között zajló Csillagászati hét programjain a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben.

A pécsi kultnegyedet fenntartó Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) közleménye szerint a magyar űrtevékenység jelenével és jövőjével Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos előadásán ismerkedhetnek meg az érdeklődők, míg a 2021 decemberében pályára állított James Webb-űrtávcső eddigi eredményeiről Frey Sándor beszél majd.

Az Apollo-program során utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, majd a NASA a 2010-es évek végén meghirdette az Artemis-programot. Ennek egyik célja visszatérni a Holdra és az első lépések már sikeresen meg is történtek. A Vissza a Holdra – Az Artemis-program című előadás a projekt eddigi történetéről és a tervezett következő lépéseiről ad áttekintést.

Egyebek mellett az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció, a Star Wars- és a Star Trek-filmeken keresztül tudhatják meg az érdeklődők, hogy mit lehet elhinni a hollywoodi filmekből.

A programok keretében emellett izgalmas „Mars-küldetés” vár a gyerekekre, akik űrhajós sisakot is felpróbálhatnak és egy tablet segítségével robotot is irányíthatnak a vörös bolygó képzeletbeli felszínén.

Az Utazó Planetárium közreműködésével a szokásos planetáriumi vetítések mellett – kizárólag ezen a hétvégén – térhatású élményt nyújtó, teljes kupolás vetítések is lesznek több korosztály számára a Zsolnay-negyedben.

Mindezek mellett távcsöves bemutatók, napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, fizikai bemutatók és virtuálisvalóság-játékok szerepelnek a rendezvény kísérőprogramjai között 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »