Téli séta a Naplás tónál

Téli séta a Naplás tónál

Bár a „téli’ kifejezés igazából csak a jelen évszakra, és nem az időjárás adta lehetőségekre utal, viszont a szabad levegőre épen úgy szükségünk van, főleg ha egy szép napos időben van alkalmunk kilépni a falak közül. Ha csak viszonylag kevés időnk van, és nem szeretnénk Budapest határait elhagyni, akkor egy remek lehetőség a XVI és XVII kerület határán elhelyezkedő csodálatos Természetvédelmi terület, a Naplás tó és környéke!

Akár a város felől, akár az MO-ás főútról könnyen megközelíthető, igaz csak közlekedési szempontból, ugyanis aki nem tudja hol van a tó, bármi féle tábla, kiírás , ismertető hiányában ember legyen a talpán, aki navigáció nélkül odatalál… Más a helyzet, ha a remekül kiépített kerékpárúton érkezünk, ott maradt pénz az útjelző táblákra, bár azért az év ezen szakéban kisebb az esély a gépkocsival való érkezéssel szemben.

Viszont ha tényleg a kétkerekű barátunkat választjuk, a Szilas patak mentén kialakított, pihenőkkel, napelemes lámpákkal, játszóterekkel, kerékpáros ügyeséig pályákkal és egyéb remek lehetőséggel ellátott, tökéletes aszfaltos kerékpárúton érkezhetünk ide, szintkülönbség nincs, bárki részére tökéletesen teljesíthető a táv.

De így vagy úgy, megérkeztünk ehhez a télen is festőien szép tájegységhez, melyet egyértelműen maga a tó ural. Ez a Szilas-pataki árvízvédelmi tározó, vagy ahogy mindenki ismeri: a Naplás-tó. A tavat azzal a szándékkal hozták létre, hogy a Szilas-patak áradását megelőzzék, ezért azt 1978-ban visszaduzzasztották, így keletkezett a Naplás-tó. Jogos a kérdés, hogy mit jelent a „naplás” szó! Nos, ez az elnevezés a „napolásra”, vagyis az idő eltöltésére, elvesztegetésére igyekszik utalni.

A tó 1997 óta védett a környező 150 hektáros területtel együtt. A nyílt vízfelület mellett megtalálható itt nádas, füzes, láprét, telepített parkerdő, patak, égerliget, és mindezt szántóföldek veszik körül. Nem meglepő, hogy ilyen változatos élőhelyeken, mint amelyeket a Naplás-tó Természetvédelmi Terület magába foglal, több mint 400 növény- és 200 állatfaj él.

A 2-6 méteres mélység között változó, 16 hektáros tó igazából két részre oszlik, két oldala aszfaltos, az elmúlt években felújított, kiépített partszakasszal rendezkedik, ahol sétálni, pihenni, horgászni, szabad időt eltölteni lehet. Igazából ebben az évszakban inkább itt tegyünk sétát, a rengeteg kacsa is itt vár ránk, és a szolgáltató épület is itt található.

A másik két oldala egy földes úton, részben a szántóföld szélén, részben erdős részen járható végig, betekintés engedve a télen is sok fajt felvonultató élővilágába. Ezen a szakaszon ismertető táblák is segítik a természetvédelmi terület megismerését, viszont sárra is számolnunk kell, ha nem fagyos, vagy régebb óta száraz időben érkezünk.

Semmi képen nem hagyjuk ki a tó felé emelkedő dombon nemrég átadott, ingyenesen látogatható, 22 méter magas kilátó torony felkeresését, a szintkülönbség nem nagy, pár perces kényelmes sétával megközelíthető, az elénk táruló fenséges panoráma, főleg tiszta időben messze kárpótol az esetleges fáradozásokért. A 360 fokos panorámában feltűnik az egész Szilas patak völgye és a Gödöllői dombság is, illetve természetesen maga a tó és környezet is.

Ugyan az időjárás nem teszi lehetővé, de elvileg a tó a fekvése miatt hamar befagy, viszont mivel nem megoldott az ellenőrzött korcsolyázás, így a jégre lépni tilos.

Természetesen más évszakban ezernyi lehetőség várja az idelátogatókat, most viszont igazából „csak” ezeket a lehetőségeket tudjuk élvezni, ezeket viszont használjuk ki, ilyen közel, ilyen friss levegőben, ilyen szép környezetben nem igazán tudunk máshol kellemesen egy-két órát eltölteni a szabadban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »