Kecskemét téli arca

Kecskemét téli arca

Sokan gondolják úgy, a téli időszakban nem érdemes elindulni városokat, térségeket felfedezni, holott pont a jelenlegi kellemes, télinek nem nevezhető időjárásnak köszönhetően igen is remek alkalom útra kelni. Nézzünk most körül a fővárostól alig háromnegyed órára található alföldi városban, Kecskeméten, mivel is vár minket ez hangulatos belvárosi térrel rendelkező település!

Bár az évnek ebben a szakában valóban nem igazán érdemes elindulni a „pusztába”, melynek talán kimondatlan fővárosa Bács-Kiskun megye székhelye, de egy jó kis hétvégét a városban is garantáltan el tudunk tölteni.

Induljunk egyből felfedező sétára a forgalomtól teljesen elzárt belvárosban. A megfizethető, belvárost érintő parkolási lehetőség például a Rákóczi úton található, mely egyben egy hangulatos sétány is középen, padokkal, parkokkal, mely a belvárost jelentő főtérhez vezet.

Végigsétálva rajta a város egyik legismertebb, jelenleg sajnos a felújítás miatt eredeti képével eltakart ponyva alatt levő épületéhez, a „Cifra Palotához” érünk. Az egykor üzleteknek, lakásoknak és egy kereskedelmi kaszinónak helyet adó szecessziós épület, a Kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhelye. A kék eozinmázas csempék, a meggypiros és kék pirogránit díszek, a festett gipszstukkókból kivitelezett pávák, a ma már hiányzó hatalmas tükrök és ornamentális falfestés s az egykor arany hátterű fehér stukkók együttesében, motívumaiban is a külső díszítés köszön vissza. A Cifrapalota kerámiadíszei a pécsi Zsolnay gyárban készültek. 1983 óta működik múzeumként, ma a Kecskeméti Katona József Múzeum történeti, néprajzi, régészeti, képzőművészeti kiállításainak ad helyet.

Vele szemben, a másik sarkon találjuk a Tudomány és Technika Házát, mely az egykori zsinagóga épületében kapott helyet, ami a hazai romantika egyik legszebb példája. Ez volt az egyedüli olyan zsinagóga Magyarországon, melyet nem bontottak le, hanem átépítve új funkciót kapott a külső architektúrájának megtartásával.

De lépjünk be a hatalmas főtérre, mely „név szempontjából” többet is visel, de szerkezetileg egy egységet alkot. Természetesen a szökőkúttal és szobrokkal tarkított, gyönyörűen parkosított térrészen most inkább csak az épületeket érdemes végignézni, majd tavasszal gyönyörű lesz. Ami egyből szembe ötlő, az a Templom épülete, és mellet a hosszan elhúzódó, nagyon hangulatos beépített árkádsor, melyben étterem és üzletek találhatók.

De érjünk be az „igazi főtérre”, ahol egyből a Kecskeméti Nagytemplom, XVIII. században, Copf stílusban készült épületével találjuk szembe magunkat. A kecskeméti Urunk mennybemenetele templom 1993 óta a Kalocsa-Kecskeméti főegyházmegye társ-székesegyháza, a város és a Kiskunság legnagyobb szakrális épülete.

A templomtól balra indulva a télen sajnos a gyönyörű parkosításból semmit sem mutató téren egyből a város másik, messze földön híres épülete magasodik elénk, méghozzá a kecskeméti Városháza, mely 1893 és 1897 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján szecessziós stílusban.  Róth Miksa, magyar üvegfestő és mozaikművész nevéhez fűződnek a gazdagon színezett üvegablakok.  A külső majolikadíszek a Zsolnay-gyárban készültek, a közgyűlési teremben Székely Bertalan freskója látható.  Az épület homlokzatának közepén helyezkedik el a harangjáték, amely 1982-ben csendült fel első alkalommal Kodály Zoltán születésének 100. évfordulóján.

A Városháza pompázatos épületével szemben találjuk a Szent Miklós templomot, mely Kecskemét legöregebb szakrális épülete. A templomot megközelítőleg a XIII. és a XIV. század között építették gótikus stílusban. Menjünk be legalább a díszes kapun a bejárat elé, egy hangulatos, romantikus zárt kertben fogjuk találni magunkat.

A tér vége után találjuk a gyönyörű eklektikus stílusú épületet, melyben a Katona József Színház működik, és a Bánk Bán szerzője, a kecskeméti születésű Katona Józsefről kapta a nevét. Egy fotót minden képen megér.

A Nagytemplom másik oldalán találjuk a város legjobb fekvésű, és sokak által ismert szállodáját, az Aranyhomok Hotelt. A teljes körűen felújított, és remek wellnesszel is rendelkező, abszolút belvárosi szállodában a legjobb ár/érték arányban szállhatunk meg, melyhez remek félpanzió is társul. https://aranyhomok.accenthotels.com/hu

Természetesen kirándulásokat is tehetünk a városból, ott a Vadaspark, az Arborétum, de kilátogathatunk érdekesség képen Bugac pusztára is, de ott most csak a téli táj szépsége vár ránk. És mi van még lehetősége? Fel kell kerekedni, és fel kell fedezni ezt a szép kis várost, enni, kávézni, sétálni, kicsit wellnesszelni.  Kecskemét minden érdeklődőt szeretettel vár!

Szöveg, fotó és szálloda teszt: Vámosi Gréta

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »