Verklimúzeum nyílt Gyenesdiáson

Verklimúzeum nyílt Gyenesdiáson

Egy magánberuházásnak köszönhetően igazi különlegességgel bővült a gyenesdiási attrakciók száma. A Surbi’s Verkli Múzeum november 8-án, ünnepélyes keretek között nyitotta meg kapuit.

Irina és Hansjörg Surber 2009-ben költöztek Magyarországra. A svájci házaspár kezdetben keszthelyi múzeumában fogadta az érdeklődő vendégeket szerte a világból, nevükhöz fűződik a jövőre 10. évfordulóját ünneplő keszthelyi Nemzetközi Verkli Fesztivál is.

2013-tól, Gyenesdiásra költözésük után új lehetőség adódott számukra egy saját, nagyobb befogadóképességű épület megépítésével. A klasszikus szépségű Surbi’s Múzeumban több száz, a világ számos különböző pontjáról származó verkli, régi magyar nevén kintorna vagy sípláda, illetve gramofon kapott méltó helyet.

A látogatók a XIX. és XX. század békebeli, nagypolgári hangulatába csöppenhetnek vissza. Megcsodálhatunk itt Neumann és egyéb neves kintornákat, hatalmas tánczenegépeket, berlini relikviákat, régi budapesti bordélyból származó zenegépet, és számtalan apró zenélő dobozt, ládát, sőt még muzsikáló kalitkát is.

A privát gyűjteményt ingyenesen, kizárólag előzetes bejelentkezés alapján, legfeljebb tízfős csoportokban lehet megtekinteni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »