Az állatok behajtását és daruvonulást is láthatunk szombaton a Hortobágyon

Az állatok behajtását és daruvonulást is láthatunk szombaton a Hortobágyon

A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.

A Hortobágyi Nonprofit Kft. juhászai, gulyásai, csikósai még ma is őrzik a nyájakat, gulyákat és hagyományos népviseletben lóháton járnak a ménes utána csakúgy, mint 150 évvel ezelőtt.

A hortobágyi pásztorok kiemelt szerepet vállalnak a világon egyedülálló pásztorkultúra hagyományainak ápolásában és a pásztortársadalom nemzedékeken átívelő tudásának megőrzésében, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy 2022-ben „A hortobágyi pásztorok hagyományos tudása” a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti névjegyzékére került.

Az október 22-i rendezvényre, a hortobágyi Vásártérre érkezők testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait – a magyar racka juhokat, nóniusz lovakat, négyökrös bivalyfogatot, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogatot is, akik juhászaink, csikósaink és gulyásaink társaságában vonulnak át a Kilenclyukú hídon.

A látványos felvonulás során a behajtás néprajzi hátteréről tudhatnak meg érdekes információkat a rendezvényre látogatók.

A felvonulás után többek között Hortobágy örökös pásztorainak köszöntésére is sor kerül, a Kilenclyukú híd lábánál pedig lehetőség lesz a pásztorokkal és jószágaikkal való ismerkedésre, a csikós és a hortobágyi pusztaötös-bemutató megtekintésére is.

A daruvonulás az egyik leglátványosabb természeti jelenség Magyarországon. A Hortobágyon az őszi madárvonulás időszakában évről-évre százezernél is több daru vonul át, illetve állomásozik a halastavakon. Nem véletlenül mondják, hogy ez a természet őszi ünnepe az ország első, 1973-ban létesült nemzeti parkjában. A legutóbbi daruszinkron adatai alapján jelenleg több mint 125 ezer daru állomásozik a területen

Az őszi naplementék legvonzóbb természeti eseménye a daruvonulás mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon részt vevők számára.

A Darufesztivál fénypontjai a hajnali és alkonyati darules túrák, ahol a résztvevők megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.

A Darukonyha Receptverseny és Daruporta szépítő verseny eredményhirdetésein túl idén Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész Daru szoborcsoport alkotásának avatásával is tisztelegnek a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság címermadara előtt.

Az egész napos rendezvény során kézműves vásár, bográcsban főtt pásztorételek, néptáncbemutató, valamint természetismereti játékok és kézműves foglalkozások várnak mindenkit.

Ha a teljes hétvégét a környéken szeretnénk tölteni, remek ajánlat a közelben található Balmazújváros, ahol a legjobb ár/érték arányú hotelt és éttermét találjuk a Kamilla gyógy –termál fürdő mellett, aminek remek szolgáltatásait ingyen használhatjuk, test és lélek őszi felfrissülésére! További információ oldalinkon a szálloda teszteknél, illetve a www.hotelkamilla.com oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »