Újra látogatható a váci püspöki palota

Újra látogatható a váci püspöki palota

A járvány okozta kényszerszünet után újra várja a látogatókat a váci püspöki palota és kertje.

Újra megnyitotta kapuit a váci klasszicizáló barokk püspöki palota és kertje, amely szervezett formában, idegenvezetéssel látogatható.

A csoportos vezetés minden pénteken és szombaton 11.00 órakor indul, de ettől eltérő időpontokban, előzetes bejelentkezés alapján is van lehetőség megnézni az épületet.

A váci lakosok Marton Zsolt váci püspök vendégeként a lakcímkártyájuk felmutatásával minden hónap utolsó szombatján ingyenesen vehetnek részt a garantált idegenvezetésen.

A püspöki palota és a hozzá kapcsolódó kert a hajdani püspökváros középpontjában, Vác belvárosában helyezkedik el. Történetének csaknem 250 éve alatt 21 püspök, illetve kormányzó lakta a palotát, amely országos jelentőségű műemlék. A palota jelenleg is püspöki lakhelyként működik, és máig őrzi múltjának különleges tárgyi, szellemi értékeit.

„Örömmel várjuk látogatásukat Vácon a Püspöki Palotában, amelynek patinás épületét 18. századi püspök elődömnek, Migazzi Kristófnak köszönhetjük. Nevéhez fűződik a váci Nagyboldogasszony-székesegyház megépíttetése is, valamint a mai Vác barokk arculatának és számos meghatározó épületének a megszületése. Vác és benne a Püspöki Palota igazi kincseket rejt! Jöjjenek és fedezzék fel! Legyenek vendégeim a váci Püspöki Palotában!” – olvashatjuk a létesítmény honlapján Marton Zsolt váci püspök invitálását.

Az érdeklődők többek között megtekinthetik az egykori szalonokat és a mai napig használatban lévő püspöki tárgyalót, valamint az egyedülálló szecessziós dekorációval rendelkező egykori püspöki irodát. Bepillantást nyerhetnek a palota és az egyházmegyei központ hétköznapjaiba, és még az sem lehetetlen, hogy maga a püspök is személyesen üdvözli őket a látogatás során.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »