Koncertek, tematikus séták országszerte az Emlékhelyek Napján

Koncertek, tematikus séták országszerte az Emlékhelyek Napján

Koncertek, tematikus séták és más izgalmas programok várják az érdeklődőket országszerte május 14-én, az Emlékhelyek napján a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyeken – közölte a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI). Országszerte mintegy hatvan helyszínen több száz programmal készülnek.

Az Emlékhelyek napja nyitórendezvénye 9 órakor kezdődik a tavalyi Év Emlékhelye-díjjal kitüntetett Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen. Budapesten többek között az Országos Széchényi Könyvtár toronyraktárait lehet bebarangolni zseblámpával, a Műcsarnok három kiállítására 50 százalékos kedvezményt kapnak a regisztrált látogatók, a Ludovikán csoportos vezetésen lehet megnézni a Ludovika Főépületét és a lovardát. A Vármúzeumban középkori élőzenével kísért tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők a Buda, a királyi méltóság széke és trónusa című állandó kiállításon.

A Fiumei úti sírkert programjai 15 órakor kezdődnek, tematikus sétán és kisvonatos túrán fedezhetik fel a látogatók a sírkertet. Délután átadják az Év Emlékhelye-díjat, este Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Lámpafény című albumával lép színpadra. A napot az Angyalok útján című éjszakai zseblámpás túra zárja. A Fiumei úti sírkert programjai ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött.

Tatabányán a Turul-szobor mellett található skanzen egész nap ingyenesen látogatható, Szegeden vezetett sétán lehet részt venni, Szigetváron népi játszóház és tárlatvezetés lesz a múzeumban, valamint türbekiállítás a dzsámiban.

A Muhi Csata Emlékművénél többek között kun lovasok felvonulását, lovas seregrendező gyakorlatokat, lovas és gyalogos csoportok közös gyakorlását láthatja a közönség. Abasáron terepfutást rendeznek, kőbe vésett történetek várják Győrben az érdeklődőket, harctéri élet lesz Pákozdon, Pécsen Janus Pannonius arcait mutatják be.

A NÖRI hetedik alkalommal rendezi meg az Emlékhelyek napját. Idén is ingyenes vagy kedvezményes árú belépők várják az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »