Amit a Nőnapról tudni kell!

Amit a Nőnapról tudni kell!

A Nemzetközi Nőnap a nők iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének világszerte elismert gyönyörű napja, amelyet 1917 óta (Magyarországon 1948 óta) minden év március 8-án tartanak. Olyan ünnep ez, amit az ENSZ is a világnapok közt tart számon, bár a nők nyílván nem csupán ezen a jeles napon érdemelik meg a kiemelt figyelmet!

A nőnap eredetileg a mai virágokkal és ajándékokkal kiegészült, kedves megemlékezéssel szemben nagyon is „prózai”, méghozzá „munkásmozgalmi” eredetű! Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án az emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő textilipari nődolgozók tüntettek New York utcáin.

A másik sarkalatos esemény, ami megalapozta ezt a napot, az 1917. március 8-án történt Oroszországban, ahol dolgozó nők tüntettek kenyérért és békéért. Négy nappal később (mondjuk nem csak ennek a tüntetésnek a hatására, de része volt benne) II. Miklós cár lemondott, s polgári kormány alakult, mely szavazójogot biztosított a nőknek. Ezzel vált véglegessé a nőnap dátuma is, mely a világ legtöbb országában március 8-a.

Egy másik történet szerint egy New York-i gyárban 1908-ban e napon bekövetkezett tűzben elpusztult 129 munkásnő emléke is dominált abban, hogy a Nemzetközi Nőnapot 1914-ben tették március 8-ra.

A Nemzetközi Nőnapot először 1911. március 19-én ünnepelték meg Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A tüntetéseken, felvonulásokon sok férfi is részt vett, s akkoriban a nők választójogának megszerzése kapott hangsúlyt.

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

Az ünnep időközben sok helyen elvesztette politikai tartalmát és jelentőségét, s ma már jobbára virággal, apró ajándékokkal ünneplik. Ugyanakkor az 1980-as évektől e napon a nőszervezetek felvonulásokon hívják fel követeléseikre.

Természetesen a rohamléptekkel fejlődő turizmus és vendéglátás is lépett az ünnep kapcsán, ország szerte éttermek szállodák, turisztikai egységek sora szervez ünnepi lehetőségeket a nőknek, és az őket ünnepelni szándékozó párjaiknak! Egyre nagyobb teret hódít ezen hétvégét is egy jó kis wellnesszel, tánccal, szórakozással, életre szóló emlékekkel ünnepelni.

 Akár hogy is ünnepeljük ezen a napon a nőket, minden képen gondoljunk arra, hogy nagyon, de nagyon megérdemlik azért, amit a családjukért tesznek, sokszor tényleges elismerés nélkül, és jusson eszünkbe az is, hogy ne csak ezen a napon szeressük és tiszteljük, ünnepeljük őket! Kedves Hölgyolvasók! Boldog Nőnapot!!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »