Balmazújvárosban jártunk

Balmazújvárosban jártunk

Mivel még javában a télies időjárás az uralkodó, ezért ha már havas télies programokat nem lehet szervezni, akkor olyan települések felé vesszük az irányt, ahol lelket és testet melengető, gyógy/termálvíz is vár bennünket, az új helyek felfedezése mellett. Ezúttal egy sajnos kevésbé ismert város az uticélunk, Balmazújváros.

A jellegzetesen mezővárosias alföldi település Debrecen közelében található, és ősidők óta lakott terület, de nevét csak 1332-ben említik először.  Remekül megközelíthető akár az autópályáról, akár a Hortobágy felől, de vonattal vagy távolsági busszal is érkezhetünk. A még ebben az időben is rengeteg kerékpáros nem zavarja sétánkat, példás kerékpár, járda és úthálózattal rendelkezik, nézzünk is körbe a városban!

Feltűnően sok szoborral és emlékművel tarkított, szépen parkosított főterén találjuk az impozáns eklektikus stílusú Városházát, és a két, a tornyaikat már messziről látható templomot. Sajnos egyiket sem volt alkalmunk megtekinteni, zárva voltak, de a parkra minden képen érdemes időt szánni, és betérni a cukrászdába egy finom sütire.  Aki vásárolgatni i szeretne, itt talál meg mindent.

A főtér sarkán találjuk a város egyik fő nevezetességét, a Semsey Kastélyt, melyet kb 10 éve újítottak fel eredeti fényére, és benne helytörténeti kiállítás található, fillérekért látogatható. Az épületet a „Mecénások Mecénása” Semsey Andor építette, de más híres emberek emlékkiállítása is helyet kapott a kívül-belül gyönyörű épületben.

A Kastély előtt egy gyönyörű parkot találunk, melynek másik végében találjuk a város egyértelműen leghíresebb és legismertebb komplexumát, a Kamilla Gyógy/Termás és Strandfürdőt, a hozzá kapcsolódó 4 csillagos Kamilla Hotellel.  

Az 1180 méteres mélységből előtörő 61 fokos gyógyvíz összetevőiről és remek hatásairól a honlapjukon tájékozódhatunk, ahogy az igénybe vehető gyógyászati szolgáltatásokról is, mi a fürdőt magát próbáltuk ki, csak ajánlani tudjuk.

A vendégeket szauna világ, úszó és élménymedence, kültéri/beltéri termálmedence élményelemekkel várja még télen is, természetesen ennél sokkal nagyobb a kínálat a nyári időszakban. Részletes tesztet másik cikkünkben, és a társoldalainkon hamarosan olvashatnak! www.gasztroteszt.hu

Ugyan csak részletes tesztet olvashatnak a fürdővel közvetlen összeköttetésben levő Kamilla Hotelről és annak étterméről is, ha több napra érkezünk ne is gondolkozzunk más szállás igénybevételéről, csak ajánlani tudjuk!

Természetesen most csak magát a települést jártuk körbe, aki több napra érkezik, annak karnyújtásnyira van Debrecen városa ezernyi látnivalóval és programlehetőséggel, de ha csendes, nyugodt pihenésre vágyunk, célba értünk!  És mit tartogat még számunkra még Balmazújváros? Nos fel kell keresni és megnézni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »