Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022

Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022

Lezárultak az országban talán legtöbb embert érintő vendéglátási ágazat, a Közétkeztetési Szakácsverseny elődöntői, és megtörtént a döntőre történő sorsolás. Innentől a csapatok kőkemény felkészülésbe kezdenek, de igazából ennek a versenysorozatnak az igazi “nyertesei” az a több mint egymillió ember, aki napi szinten étkezik a közétkeztetésben!

A „Közétkeztetési Szakácsverseny 2021-2022” célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása,
az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.
Szervezők:
• Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV)
• Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih)
• Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ)
A verseny témája: Farsangi ételek a hagyomány és a megújulás jegyében
Feladat: Valamely magyar tájegység hagyományos farsangi ételsorának elkészítése. Felnőtteknek szánt,
komplettált 3 fogásos ebéd megtervezése és tálalása a modern gasztronómia jegyében. Nettó nyersanyagköltség
650 Ft/ adag.
Célok:
• az évszakhoz köthető hagyományok, szokások, ismerős és hagyományos ízek megőrzése mellett, az
ételek modernizálása, a mai kor követelményeihez igazítása,
• az étkezési kultúra fejlesztése, az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése,
• hazai friss alapanyagok felhasználásának népszerűsítése,
• a versenyre nevezők szakmai továbbképzése és fejlesztése,
• a közétkeztetésben dolgozók csapatmunkájának fejlesztése,
• a közétkeztetés népszerűsítése,
• a közétkeztetés minőségének javítása, fejlesztése,
• kipróbált receptek és technológiák közzététele,
• iránymutatás a közétkeztetés fejlődéséhez.

A verseny fővédnökei:
• Dr. Nagy István agrárminiszter
• Dr. Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára
• Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke
A verseny szakmai védnökei:
• Hamvas Zoltán, a Magyar Bocue ’d Or Akadémia elnöke
• Zoltai Anna, a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikusok Társasága alelnöke
A verseny szakmai támogatói:
• Magyar Bocuse d’Or Akadémia,
• az Élelmiszer-higiénikusok Társasága (ÉHT),
• a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) ,
• a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ),
• a Pannon Gasztronómiai Akadémia (PGA),
• az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (ÉLOSZ),
• a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ),
• az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI),
• Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ),
• Metró Gasztroakadémia

Szakmai mentorok
A felkészülést neves szakmai mentorok segítik:
• Vomberg Frigyes,
• Wolf András,
• Ambrus György,
• Bernáth József,
• Harmath Csaba,
• Stiller Tamás,
• Végh Tamás,
• Némedi József,
• Horváth Szilveszter,
• Sztana Ferenc,
• Sándor Dénes,
• Zoltai Anna és még sok kiváló szaktekintély.

ORSZÁGOS DÖNTŐ 2022. tavasza, Sirha, Budapest
Az országos döntőbe a 12 legjobb teljesítményt elért csapat kerül, akik a 2021. november 5-én kisorsolt
sorrendben mérik össze tudásukat 2022. március 24-én, a SIRHA Budapesten.

  1. februárjában a szervezők kihirdetnek egy új alapanyagot, amelynek értékével a nyersanyagérték
    megemelkedik, és amit minden csapatnak be kell építenie a versenymenüjébe. A versenymenüt teljesen átírni
    nem lehet, a meglepetés alapanyagot be kell építeni!
    A döntő a 2022. tavaszi SIRHA Vendéglátó Szakkiállításon, közönség előtt zajlik.
    A döntőbe jutott csapatok továbbra is igényelhetik a szervezők által biztosított felkészítő mentor támogatását,
    és a szervezőktől minden segítséget megkapnak a verseny folyamatának megismeréséhez. A felkészülés
    alatt lehetőségük lesz meglátogatni és megismerni a versenykonyhát, valamint az előző versenyekről készült
    videófilmeket is.
    Az országos döntőben lefőzendő mennyiség: 10 adag.
    A véglegesített és megküldött versenydokumentáció alapján az országos döntőben valamennyi alapanyagot a
    csapatoknak kell hozni. Tisztítva lehet, de darabolni a helyszínen kell. A kötelező és a meglepetés alapanyagot
    a rendezők biztosítják.
    Amennyiben a döntőbe jutott csapat szeretne pácolni, füstölni, vagy más előkészítő technológiát alkalmazni,
    azt a szervezőkkel előre egyeztetett módon megteheti.
    A főzésre és az elkészített ételek zsűri elé kitálalására az országos döntőben is 3 óra áll rendelkezésre. Ebben az
    időtartamban van a tálalás ideje is.
    Az országos döntőről kiadvány készül, melyben a döntőbe jutott csapatok bemutatása mellett a versenyen
    szereplő receptek, ételkészítési, tálalási leírások, ételek hétköznapi tálalási és versenytálalási fotói szerepelnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »