Esztergom sikeres tesztje

Esztergom sikeres tesztje

Ezeken a szép nyári napokon, nem csupán tavaink partjait érdemes felkeresni, meganyi szépség vár ránk más vidékeken is. Csapatunk Esztergomot kereste fel, körbenéztünk, mivel is várja királyi városunk az idelátogató turistákat.

Sajnos a város még mindig sokak szemében egynapos kirándulási célpont, holott kedvező árival, hangulatával, turisztikai kínálatával érdemes több napot is rászánni, főleg ha nyugalmas, békés, romantikus pihenésre vágyunk.

Jelen cikkünkben nem oldalakat kívánunk szánni a város történelmének és rengeteg látnivalójának a részletes bemutatására, hiszen erről könyvtári anyagot találhatunk, praktikus segítséget szeretnénk nyújtani!

A MÁV és a MAHART közös jegyével is érkezhetünk a városba, ennek óriási előnye, hogy útközben a vízről is végigcsodálhatjuk a festői Dunakanyart célunkig, a városban meg amúgy sem nagyon van szükségünk a kocsira. Alapvetően elmondhatjuk, hogy sokkal olcsóbban és barátságosabb helyeken szállhatunk meg Esztergomban, mint például Visegrádon, de a luxust és a helyben levő kényeztető wellnessre vágyik azt két minden igényt kielégítő hotel is várja a szigeten. Aki nem a luxuskényeztetésre vágyik, azoknak minden képen valamelyik hangulatos belvárosi panziót ajánljuk, de a kisebb pénztárcával, vagy túrázni, biciklizni, kajakozni érkezőknek fillérekért van szállása kikötőben a Szalma Csárdánál tiszta, fürdőszobás, egyszerű szobákban.

Az étkezésre kicsit jobban oda kell figyelni, gyorsbüfékből nincs hiány, de az éttermek vegyes képet mutatnak. A drága elszállt helyeket érdemes kerülni a sétáló utcán, a híres Csülök Csárda annyira felkapott, hogy nem érdekli őket a vendég, hiába van még 1-2 óra a következő lefoglalt asztalig, inkább üresen hagyják, de nem engedik be a vendéget egy gyors ebédre sem, főleg hétvégente esélyünk sincs, ha nem foglaltunk előre, pedig nem is olcsó. Hasonló képen nem jutunk be a mellette levő étterembe sem, mert akinek nincs helye, az oda próbál bejutni.

Kellemes étterem lenne a Dunával párhuzamos sétáló utcán levő Padlizsán étterem is, remek hétvégi menükkel csábítják a vendégeket, viszont egyszer sem sikerült bejutnunk, mert egyúttal mindig kint a tábla az ajtóban, hogy rendezvény miatt csak elvitelre van ma kiszolgálás, igaz rendezvény egyszer sem láttunk.

Nagyon jól szerepelt a teszten a Ragazzi étterem a hegyre vezető lépcsőnél a főutcán a strand környékén, remek ár/érték arányban finom ételekkel, udvarias kiszolgálással várnak, és általában van hely.

A különlegességre vágyóknak igazi gasztronómia csemegét kínál az ország egyik legjobb, igaz BBQ étterme a Smoke and Smell BBQ a piacra vezető utcán, ahol a tulajok külföldről hozták haza az eredeti grillezés fortélyait, berendezéseit. Kategóriájában jó áron kóstolhatunk olyan igazi grillételeket, melyeket nem sok helyen az országban.

Kávézóban, cukrászdában nincs hiány a városban, mintha Görögország vagy Olaszország belvárosaiban járnánk. Minden lépésnél van belőlük, végigpróbálni lehetetlen, de több alkalom után különösen ajánlható a kicsit eldugott helyen, a kálvária feljárójánál levő Kovács cukrászda, ahol szó szerint fillérekért találunk óriási kínálatot finom, friss házi sütikből, vagy a sétáló utca elején levő, este is nyitva tartó, és kint a sötétben nagyon romantikus Ettore cukrászda. Aki a Duna part látványába gyönyörködve kávézna vagy fagyizna egy nyugágyból, annak a volt Révnél levő kis „bódés” kávézót ajánljuk a híd lábánál. Itt egy naplemente, vagy reggeli kávé a romantika csúcsa.

A város nagy fürdőjét nem teszteltük, nyáron kevésbé kiemelt célpont, viszont a Párkányi fürdő és strand minden képen alternatíva lehet mind anyagi, mind kínálati szempontból. A Dunában ezen részen nem igen lehet fürdeni, arra Pest felé haladva vannak remek helyek, de a város szívében is találunk egy kicsit „retró”, de nyári felfrissülésre tökéletes árnyas strandot.

És ha már Párkány szóba került, meg kell jegyezni, hogy érdemes átsétálni a hídon, egyedi élmény, és a sétáló utcán tenni egy kőrt, inni egy igaz szlovák csapolt sört vagy fagyizni, de a régi image eltűnt, az euróval semmi sem olcsóbb, és minden olyan kb, mint „ezen az oldalon”. Van olyan lehetőség is, hogy „kisvonattal” megyünk át, erre mind a két oldalon van lehetőség.

Semmi képen ne hagyjuk ki a Mahart remek filléres szolgáltatását, a széthajózást, mellyel akár Visegrádig és vissza is mehetünk a fenséges Dunakanyart behajózva 500 forinttól. Remek program, pihentető, gyönyörű táj, és remek napozási lehetősége is. Főleg hétköznap maga a nyugalom „szigete”.

Ha nem kocsival érkezünk, a vásárlással gondjaink lehetnek, nem igazán találunk, főleg nem hosszan nyitva tartó boltokat, és a régi nagy piac sincs már vasárnap a sültekkel, lángossal. Esztergom, nem a „vásárlók paradicsoma”, de ne is ezért látogassunk ide, arra valók a plázák…

Viszont cserébe itt van a gyönyörű Bazilika, a Kálvária hegy fenséges panorámával, tucatnyi múzeum, a vár, a vár oldalában a nyári színház, ami egy remek esti program is lehet a „megszokott” szuper mozik helyett.

És mi van még Esztergomban? Ezer minden, nekünk csak ennyit sikerült most tesztelnünk, de tegyék meg Önök is, és számoljanak be tapasztalataikról! Érdemes ellátogatni, és körbenézni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »