Védettségi igazolvány nélkül, személyivel utazhatunk Horvátországba

Védettségi igazolvány nélkül, személyivel utazhatunk Horvátországba

Eddig a magyarok védettségi igazolvánnyal léphettek be Horvátországba karantén és tesztkötelezettség nélkül, mostantól azonban erre már nincs szükség, hiszen Magyarország a Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ zöld listájára került.

Ugyan Horvátországban jelenleg általános határátlépési korlátozás van érvényben, bizonyos országokból érkezők számára továbbra is be lehet lépni déli szomszédunkhoz. Ilyenek azok, akikkel Horvátország kétoldalú megállapodást kötött, illetve az EU azon tagállamaiból érkezők, akik az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) besorolása szerinti „zöld” (járványügyi szempontból biztonságos) kategóriába 

Eddig a magyar állampolgárok a két állam között kötött megállapodás értelmében korlátozás (negatív teszt, kötelező karantén) nélkül léphettek be Horvátországba, amennyiben rendelkeztek védettségi igazolvánnyal.

Az ECDC oldalán található térkép június 17-i adatai alapján azonban mostantól Magyarország is zöld besorolású ország, így új szabályok vonatkoznak a magyarokra:

Azok a beutazók, akik közvetlenül az EU-ból, vagy a schengeni térség országaiból érkeznek Horvátországba, és országuk zöld minősítést kapott az ECDC listáján, ugyanolyan feltételek mentén léphetnek be az országba, mint a járvány előtt – vagyis elég felmutatniuk a személyi igazolványukat.

Természetesen mindez csak akkor érvényes, ha a beutazók nem mutatják a betegség jeleit és nem voltak szoros kapcsolatban egy fertőzött személlyel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »