Gyönyörű turistaház született a Zemplénben

Gyönyörű turistaház született a Zemplénben

Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) néven, a Pálházi Erdei Vasút szomszédságában a térség legfejlettebb turistaházát hozta létre az Északerdő Erdőgazdasági Zrt.

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. beruházásában szültetett újjá a Pálházi Állami Erdei Vasút Rostalló állomásához közeli épületcsoport. A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) névre keresztelt komplexum a Hegyközi Erdészeti Igazgatóság területén, a Zempléni-hegység szívében lévő kihasználatlan épületek újragondolásával jött létre.

A cél egyrészt az volt, hogy új funkciót kapjon a terület, másrészt az erdőgazdaság egy olyan attrakciót akart létrehozni, amiért megéri a Kőkaputól tovább utazni a kisvasúttal.

A RÖNK különlegessége, hogy az épületek egy hagyományos zempléni falu építészeti elemeit is megjelenítik, egy mini skanzenben bemutatva a stílusjegyeket. A szálláshely, valamint a kiállítási és foglalkoztató épület környezetét egyebek mellett kútház, harangláb és fogadókapu is színesíti.

Egy egész osztályt tudnak fogadni

A szálláshely 34 férőhelyes, ezért alkalmas osztálykirándulások vagy táborok helyszínének is. A komplexum része a kiállítási és foglalkoztató épület, amelynek kutatószobájában lehetőség van az élő- és élettelen környezet vizsgálatára, a foglalkoztató teremben pedig akár kisebb létszámú konferenciákat is lehet tartani.

Az épület legérdekesebb része a kiállítótér, ahol a Zempléni-hegység jellemző vadfajáról mintázott Muflon Marci vezeti körbe az érdeklődőket.

A látogató sétát tehet az erdőben és felfedezheti annak élővilágát, körülnézhet egy életnagyságú vadászlesből, vagy lábnyomda révén megismerheti az erdei állatok nyomait.

Van lehetőség játszani az Erdei kisokos fantázianevű érintőképernyős játékfalon, megnézni a Rovarlaktanya lakóit, valamint a padlón levő térképet tanulmányozva megtervezni a túrákat a Zempléni bakancslistán. Az épületek mellett egy játszótér is várja a gyerekeket.

A mozgáskorlátozottak igényeinek is megfelelő komplexum megépítését az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében támogatta.

Aktív lehetőségek a környéken

A Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ nem csupán a bakancsos túrázók számára készült, hiszen a Zemplén és a Felső-Tisza térsége egy sor aktív kikapcsolódási lehetőséget kínál.

A sárospataki, füzéri és a regéci vár is egészen közel van, a vízi kalandok szerelmesei a felső-tiszai nyaralóhajózás tokaji központja mellett a Bodrog és a Hernád hullámait is élvezhetik.

A bringások sem maradnak élmény nélkül, hiszen a RÖNK-kel egy napon indult el a JóBringa e-bike kölcsönző szolgáltatása a turistaházhoz közeli Pálházán.

A kerékpárkölcsönző sporteszközeinek beszerzését az Interreg Szlovákia-Magyarország Európai Uniós támogatás finanszírozta az Innocult nevű projekt keretében.

Forrás: Turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »