Bicikliúton tekerhetünk már Budapesttől egészen Ipolydamásdig

Bicikliúton tekerhetünk már Budapesttől egészen Ipolydamásdig

Alig két héttel azután, hogy átadták az EuroVelo 6 Dunakeszit Budapesttel összekötő szakaszát, újabb 4,1 kilométerrel bővült a nemzetközi kerékpárút. Ipolydamásd most már közvetlen összeköttetést kapott Budapesttel, de hamarosan az osztrák és a szlovák fővárosba is eltekerhetünk innen.Meghosszabbodott a Dunakanyar kedvenc bicikliútja

A hatos számú EuroVelo nemzetközi kerékpárút a magyarok és a hozzánk látogató kerékpáros turisták egyik kedvence.

Budapestről végig önálló kerékpárúton, a Duna közvetlen közelében és ártéri erdeiben érhetjük el vele a meseszép Dunakanyart. A kerékpárút eddig Szobig tartott, amelyet a mostani fejlesztés további 4,1 kilométerrel toldott meg.

A 396 millió forintból elkészült útszakasz a környezeti szempontokat előtérbe helyezve épült, így egyes részeken 2,5, máshol 2 méter szélességű aszfaltot kapott. A szobi belterületi részeken nyitott kerékpársávok és kerékpáros nyomok vezetik a kerékpárosokat. Az új szakasz elsősorban a két település között ingázóknak lehet igazán fontos.

Szobról eddig több szempontból is nehezített volt azoknak a kerékpárosoknak a helyzete, akik Szlovákiába szerették volna folytatni az útjukat. Dönthettek úgy, hogy a Duna túloldalán tekernek tovább, de ahhoz a kompot kellett használniuk. A másik lehetőség a letkési híd volt, de az minimum 11 kilométeres kerülőt, kemény hegymászást és forgalmas úton való bringázást jelentett.

A várhatóan 2023-ra elkészülő híddal Ipolydamásd bekapcsolódik a nemzetközi kerékpáros turizmus vérkeringésébe, ugyanis Pozsonyba és Bécsbe is bicikliúton lehet majd eltekerni, de az igazán nagy kalandorok egészen a Fekete-erdőig kerékpározhatnak.

Az elmúlt évben a már meglévő kerékpárút Dunakeszi és Verőce közötti szakaszát is felújították, ugyanis összesen 60 millió forintból kijavították az útburkolati hibákat, és új EuroVelo 6 táblák is segítik a tájékozódást.

A kerékpárút rövid időn belül a magyar oldalon is új szakasszal fog bővülni, Ipolydamásdról egészen Letkésig lehet majd tekerni, miközben a Börzsöny csodálatos panorámájában gyönyörködünk.

Forrás: Turizmus.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »