10-ből 7 magyar belföldi nyaralást tervez

10-ből 7 magyar belföldi nyaralást tervez

Tízből hét magyar belföldön utazik idén, derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából a Századvég Alapítvány által készített felmérésből. A megkérdezettek háromnegyede nyáron utazna, legtöbben a Balatonra, a Mátra—Bükk térségbe, vagy Budapest környékére – tájékoztatta lapunkat az MTÜ.

A koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedések hatására felértékelődött a belföldi turizmus, a Századvég Alapítvány reprezentatív májusi kutatása szerint a válaszadók 54%-a hazai utazáson vett részt az elmúlt 12 hónapban. A felmérésben résztvevők 70%-a tervez egy éven belül belföldi utazást, a megkérdezettek elsődleges turisztikai célként a fürdőzést és a természetközeli kikapcsolódást jelölték meg. A turisztikai térségek közül legtöbben a Balatonhoz utaznának (36%), amit a Mátra—Bükk (12%) és a Budapest környéke térség követ (9%). A válaszokból az is kiderül, hogy a legvonzóbb szálláshelytípus a magán- és egyéb szálláshelyek (50%), valamint a szállodák (40%).

A kutatás rámutat, hogy az úti cél kiválasztása szempontjából még mindig kiemelkedő tényező a hely élményígérete. Ezzel együtt várhatóan továbbra is fontosak maradnak a higiéniai óvintézkedések, valamint a rugalmas lemondási feltételek. A képet tovább árnyalja a járványhelyzet enyhülése és az átoltottság mértéke, a válaszadók 60%-a nyilatkozott úgy, hogy beoltották már.

A belföldi utazók sokkal bizakodóbbnak tűnnek a nyári utazások kapcsán, amit a felmérés szerint az utazást tervezők 70%-a választana. Konkrét utazási időpontok tekintetében a nyári főszezon (július-augusztus) a legkedveltebb. Külföldi utazási tervekről a válaszadók 37%-a nyilatkozott, leginkább Európa országait keresnék fel, Horvátország és Ausztria a fő desztinációk.

A kutatás adataival párhuzamosságot mutatnak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai is. Mindhárom nyári hónapra már több mint 1 millió vendégéjszaka-foglalást rögzítettek, a legtöbbet júliusra. A foglalások száma 37%-kal emelkedett az egy hónappal korábbi adatokhoz képest. A foglalások 75%-a hazai vendégektől érkezett, akiknek 35%-a a Balaton, 8%-a a Mátra—Bükk, 7%-a Debrecen és térsége, 5%-a pedig Budapest környéke és Bük—Sárvár szálláshelyeire érkezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »