Spanyol Borvacsorán jártunk

Spanyol Borvacsorán jártunk

Az áprilisi, immár évek óta megszokottan minden hónap első szombatján megrendezésre kerülő Budafoki „Pincejárat” kapcsán lehetőségünk volt egy igazi spanyol borvacsorán részt venni az Iparosok Székházában, Daróczi Károly szervezésében és szakácskodása nyomán. Mivel ez egy igazán különleges program, ezért ez mindenképpen egy külön bemutatást igényel!

Nem is gondolnánk, hogy a különben hivatali épület aljában, egy igazi borpince lakózik, mely ki van alakítva egy hangulatos és elegáns borkóstolásra alkalmas területté. Itt rendszeresen tartanak különféle borbemutatókat, rendezvényeket, a Pincejárat kapcsán pedig nyilvános borvacsorákra kerül sor, ahol nem csak a szervező, hanem a remek szakács is egyben Daróczi Károly, a képeken látható ételalkotások az ő keze munkája.

A különleges, ételekhez passzoló borok a Vino Castillo Borháznak volt köszönhető, melyeket Lovas Tamás mutatott be nagyfokú szakértelemről tanúskodva. Mivel a spanyol borok hazánkban messze nem annyira ismertek, mint amilyen minőséget és jó árfekvést képviselnek, ezért több mint érdekes volt hallgatni a bemutatásokat.

De nézzük milyen kulináris élmények is vártak ránk ezen a pompás estén!

A fogadás egyből egy igen kellemes Pere Ventura Primer Brut pezsgővel történt, amit csak ajánlani tudok mindenkinek, ha egy ilyen tételben gondolkodik, minden alkalomra megállja a helyét!

Az első fogásunk egy „Ponty tatár” volt almával és gyömbérrel, melyhez sóskamártás és pirítós dukált. Igen jól olvasták, pontyból készült a tatár, igazi különleges csemege, de azért aki otthon szeretné elkészíteni, bizony nem 5 perces munka, az eredmény viszont… Ehhez nem is kóstolhattunk mást, mint egy Protos Verdejo-t, ami szintén egy tökéletes választás többféle ételhez is.

Nem is spanyol esten vagyunk, ha nem szerepelne a kínálatban egy Serano sonka, mi most ehhez rukkolát, koktélparadicsomot, mozzarella golyókat, aprított pisztáciát kaptunk, kevés balzsamecettel meglocsolva. No ez utóbbi nem a bort képviselte, ehhez egy remek rozé járt, egy Cuatro Rayes Organic Rose, ezzel sem csalódtunk, mintha nem is rozé lett volna…

Sertés spare ribs (ami egy sült BBQ oldalas) volt a következő fogás, egy málnás, vaníliás cseresznyeszósszal. A kolbász hozzá visszafőtt sűrűborban volt, babérlevéllel, borssal, kevés barna cukorral, paradicsommal. Az összhang tökéletes volt, és egy pompás Martin Codax El Camino különlegesség volt a hozzá illő kísérő.

Ezután fűszeres áfonyamártás következett burrataval, aprított kesudióval, fekete cseresznyével, mozarellával, olivaolaj cseppekkel, melyhez egy Protos Roble volt a kísérő, ami szintén telitalálat volt.

A vége is hagyott még kellemes meglepetést, zárásként egy gyömbéres-mézes kacsamell került az ételsorra , amihez párolt lilakáposzta járt, illetve egy Merum Priorati Inici, ami egy pompás befejezése volt ennek a kulináris élménynek.

Az egyes fogások között nem csak a spanyol borvidékekről és jellegzetes boraikról kaptunk ismertetést, hanem egy autentikus családi zenekar is gondoskodott arról, hogy a hangulattal se lehessen probléma, ha esetleg valakinek a borok ehhez nem voltak elegendőek.

Akinek megjött a kedve, az a következő Budafoki „Pincejárat” alkalmával, vagyis május 3.-án ismét egy különleges borvacsorán vehet részt, ezúttal a több ezer éves borkultúrával rendelkező Közel-keleti borok kerülnek terítékre remek hozzá illő ételek kíséretében, ahol ez első „vendég” Izrael lesz boraival.

Az eseményről, és a borvacsorákról további információ: daroczik@gmail.com, a spanyol borokról pedig a www.vinocastillo.hu

Translate »