A főváros megtiltja a budapesti aluljárókban a helyben sütést a vendéglátóipari egységeknek, derült ki a napokban. A Főpolgármesteri Hivatal összefoglalta az aluljárókban történő helyben sütés szabályozásával kapcsolatos legfontosabb tényeket. Az alábbiakban bemutatjuk az ügy részleteit és a 2025. január 1-től hatályos szabályozás hátterét.
A közlemény szerint az aluljárókban található üzlethelyiségek és pavilonok közműhálózata jellemzően nem alkalmas helyben sütésre, mivel a legtöbb aluljáró jellemzően a 60-as, 70-es, 80-as években épült, elsősorban a gyalogosforgalom támogatására, néhány üzlethelyiséggel kiegészítve.
A 80-as években megjelentek a közterület-használati engedéllyel létesült pavilonok, amelyek eredetileg nem rendelkeztek közműbekötésekkel. Az idő előrehaladtával egyre inkább az élelmiszer-kereskedelem vált meghatározóvá, és a pavilonok tulajdonosai utólagos közműcsatlakozásokat alakítottak ki. Az évek során az egyre nagyobb energiaigényű gépek és a növekvő élelmiszerforgalom jelentős terhelést rótt az elavult közműhálózatra, amely nem erre a célra lett tervezve.
Az olajjal és zsírral történő helyben sütés számos negatív hatással jár. Többek között a zsiradék és ételmaradékok a csatornarendszerbe kerülve dugulásokat okoznak, az elektromos hálózat nem képes kiszolgálni a modern konyhai eszközök energiaigényét, a nem megfelelő szellőzőrendszer miatt a zsír lerakódik a légcsatornákban, ami növeli a tűzveszélyt és az üzemeltetési költségeket, a nem megfelelő szellőzés miatt a szagok bejutnak a környező épületekbe, lakásokba, bérleményekbe, amely számos panaszt eredményez és a köztisztaság fenntartása is nehezebb, a budapestiek elégedettségi mérései szerint a helyben sütés negatívan befolyásolja az aluljárók tisztaságát.
A Fővárosi Önkormányzat hangsúlyozta, hogy az egyes üzlethelyiségek és pavilonok elbírálása egyedi alapon történik, figyelembe véve a bérleti szerződéseket és a közterület-használati engedélyeket, az engedély ennek lejártához, illetve megújításához igazodik. Az érintett bérlők már időben értesítést kaptak arról, hogy egyes tevékenységeik 2024. december 31. után nem folytathatók.
Az elbírálás során a hivatal és az aluljáró üzemeltetője megvizsgálta, hogy a vendéglátóegységekben sütnek-e olajjal, vagy zsírral, a zsiradék keletkezését az ételkészítés során és a szennyező anyagok csatornarendszerbe kerülésének kockázatát, ezután döntöttek arról, engedélyezik-e a tevékenységüket.
Az Önkormányzat hangsúlyozta, hogy mivel az aluljárók eltérő kialakításúak, a döntések ennek megfelelően, az adott helyszín sajátosságai alapján születnek meg.
A helyben történő ételkészítést – különösen az olajjal és zsírral történő sütést – csak olyan aluljárókban lehet engedélyezni, ahol igazoltan kizárhatók a fenti problémák. A főváros célja, hogy a köztisztaság, közegészségügy és tűzbiztonság szempontjai szerint megfelelő környezetet biztosítson az aluljárókban közlekedők számára.