Három napon át Nemzeti Vágta Szilvásváradon

Három napon át Nemzeti Vágta Szilvásváradon

A vasárnapig tartó eseményen 15 előfutamban 60 magyarországi és külhoni település felnőtt lovasa versenyezhet a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban a leggyorsabbnak járó elismerésért. A Nemzeti Vágta rendezvényei, amelyeknek az idén is Szilvásvárad ad otthont, a nulladik nappal indulnak, majd a következő két napon lesznek a döntők.

A Nemzeti Vágtán hatvan település képviselteti magát. A megmérettetésen Erdélyből, a Vajdaságból, a Muravidékről, a Felvidékről érkezők is részt vesznek. A versenyzők nem egyénileg, hanem településenként indulnak. A nemzetközi futamokon kizárólag ötévesnél idősebb, magyar tenyésztésű lipicai lovakkal lehet rajthoz állni. A távot az előző évekhez képest egy körrel lerövidítették a középdöntőben és a döntőben. A Nemzeti Vágtán az előfutamban négy és fél kört teljesítenek a lovasok. A hatvan csapatból tizenhatan vesznek részt a vasárnap délelőtti középfutamokban, majd négyen a délutáni döntőben.

A 18 év alattiak az idén már két korosztályban indulhatnak: a 10 és 13 év közöttiek a Huszárgyerek Vágtán, a 14-17 évesek pedig a Kishuszár Vágtán mérhetik össze tudásukat. Előbbin 16, utóbbin 24 fiatal versenyez.

Szombaton előfutamokat, kocsitoló versenyt és méneshajtást láthatnak az érdeklődők, valamint fellépnek a Győri Ördöglovasok.

Vasárnap a nemzetközi résztvevők a hagyományos Nemzetközi Futamban is összemérik erejüket, amely így idén a Nemzetközi Lovas Díszegységek futama lesz az Angol Királyi Testőrség és a Bahreini Királyság csatlakozásával.

A zárónapon a 200 gyermek oktatását végző lovasiskola, a HaZám Egyesület gyermeklovasai tartanak bemutatót, jelen lesz a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület 30 tagja is, emellett 1848-49-es csatajelenet, puszta ötös, csikósbemutató, történelmi lovasfelvonulás és méneshajtás is várja az érdeklődőket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »