Az Avason jártunk Miskolcon

Az Avason jártunk Miskolcon

Sajnálatos apropója van Miskolc Bornegyedét bemutató cikkünknek, szeretnénk felhívni olvasóink figyelmét, hogy bár a Miskolctapolcai Barlangfürdő részben tűzvész áldozata lett, a város és környékének ezernyi értéke van még, amiért érdemes ide ellátogatni!

A viszonylag nagy területen elhelyezkedő, szétszóródott parcellákból álló borvidék sajnos ismertség tekintetében még jóval a tényleges szakmai érdemei alatt van, de az elmúlt évek törekvései, egyre jobban kezdenek célt érni, és a borászok nedűi is sorban nyerik az elismeréseket.

Ráadásul a város tavaly benne volt világszerte rendezett Green Destinations TOP100 fenntartható Turisztikai desztinációja győztesei között a megújult Avas Hegy újraértelmezésének kezdeményezése miatt. Pécs és Budapest mellett pedig Miskolcot is beválasztották a 100 európai város közé, amelyek részt vehetnek abban a kezdeményezésben, amelynek az a célja, hogy 2030-ig klíma semleges és intelligens városokká váljanak, mely magába foglalja a közel 800 pincéből álló történelmi Avasi pinceváros rehabilitációját is.

Aki nem járt az elmúlt pár évben Miskolcon, annak a lélegzete is eláll attól, milyen fejlődésen ment, megy keresztül az Avas, vele a pincék, és természetesen a borok. Ma már több borász bora megtalálható a csúcséttermekben is, de a cél egyértelműen az, hogy helyben ismertessék, kedveltesség meg az idelátogatókkal a hegy levét. Érdemes kiemelni a Gallay és a Gonda Pincészetet, melyek a Lillafüredi Palota Szállóban bármikor megkóstolgatók.

A három, egymással összeköttetésben álló területen elhelyezkedő pincék közül egyre többet nyitnak meg újra, számtalan kisétteremmel együtt, és a folyamatos infrastrukturális beruházások is meghozták eredményeiket. A hangulatos utcákon, lépcsőkön, panorámás sétányokon való barangolási lehetőségek egyre jobban kezdik visszaadni a hajdan oly híres Avasi vigalmi boros negyed világát.

Sajnos a legtöbb pince egyenlőre nincs állandóan nyitva, de rendszeresen vannak boros rendezvények, amikor élettel, és óriási hangulattal telnek meg az utcácskák.

Fejlesztések során nem csak a borkedvelőkre gondoltak, a család minden tagjának kínálnak szabadidős lehetőségeket! Több szintből álló sportpark a totyogó kisgyerekektől, az edzésre kijáró fiatalokon, középkorúakon keresztül egészen az idősebb korosztály sétálási, mozgási lehetőségeire is gondoltak. Az Avas oldala ma már egyre inkább egy komplex szabadidő park képét állítja elénk, ahol a városból pár perces sétával a kilátogatók, akár egész napjukat is el tudják tölteni.

Hamarosan befejezik a munkálatokat a teljes körűen megújult Avasa kilátó körül is, mely a város jelképe megépülése óta. A fenséges panorámában a teraszról már most is lehet gyönyörködni, és az ígéretek szerint nemsokára ezt egy vendéglátó egységben, belülről, kényelmesen kávézva, borozgatva is megtehetjük a terasz felett.

Természetesen nem csupán a területet jártuk be, alkalmunk volt kóstolni a remek nedűkből, így saját tesztelésünk alapján is kijelenthetjük, mind a fehér borok, mind a vörös borok tekintetében a borvidék borai felveszik a versenyt bármely más, ismertebb desztináció tételeivel, így csak bíztatni tudunk mindenkit, látogasson el ide, és kóstolja meg!

Azért ne felejtkezzünk el Miskolc belvárosáról sem, példaértékűen felújított, hangulatos sétáló utcáját mindenképpen járjuk végig, számtalan cukrászda, vendéglő, és pihenő parkban időzhetünk, ha elfáradtunk, erről nemsokára egy külön cikkben számolunk be.

Az éttermek közül ki kell emelni a „Végállomás” bisztrót, mely az erdei kisvasút végállomásánál található, és remek ételei mellett, itt is megkóstolhatjuk a Bükki borokat. (www.vegallomasetterem.hu )

Mivel több napra érdemes Miskolcra és környékére utaznunk, ezért az általunk egyértelműen ajánlható szállás a városhoz tartozó, festői Lillafüreden található Palota Szálló, mely méltó megkoronázása a megújuló, és ezernyi lehetőséget felvonultató desztinációban tett látogatásunknak. (www.hotelpalota.hu )

Használjuk ki az ismét visszatért, kellemes kora őszi időjárást, és keressük fel a Bükk hegység csodálatos természeti világában megbúvó, teljesen megújult várost és környékét, nem fogunk csalódni!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »