Árvízi védekezés a Dunához közel eső budapesti fürdőkben

Árvízi védekezés a Dunához közel eső budapesti fürdőkben

A Dunán levonuló árhullám a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. több fürdőjét is érinti. Ezért társaságunk Budapest Főváros vezetésével és fővárosi intézmények közreműködésével megtette a szükséges intézkedéseket a fürdők megvédésére. Az árvízvédelmi munkálatok szerdáig megtörténnek. A Margitsziget lezárásával egyidejűleg a Palatinus fürdő sem látogatható az árvíz levonulásáig.

Az árvízi védekezésben a legtöbb feladat a margitszigeti Palatinus fürdő területén jelentkezik.

Munkatársaink már a hétvégén megkezdték a fürdő eszközeinek áthelyezését az alagsori és földszinti épületrészekből a vízmentes emeleti szintekre. A mintegy 10 hektáros területen egész napos felügyeletet tartunk az árvíz idején, figyelve a strand területén az esetleges buzgárok kialakulását, őrizve a kutak és medencék állapotát. Ehhez munkatársaink a Fővárosi Csatornázási Művek által szállított 75 m3 mennyiségű homokból már összekészítettek több, mint 4 ezer homokzsákot, melyeket a kritikus helyeken azonnal fel tudunk használni. Kiemelten kezeljük az ipari műemléknek számító, több mint 100 éves és ez évben felújított hullámgép megóvását. Fokozott óvatosságot igényelnek a medencék tisztításához, illetve a medencék megfelelő vízminőségéhez szükséges vegyszerek, ezeket biztonságos helyre szállítjuk. A Palán naponta 25-30 kolléga vesz részt a védelmi munkákban.

A Duna budai oldalán délről észak felé haladva az extrém magas vízállás a Gellért, a Rudas, a Rác, a Király, a Lukács fürdőt és a Pünkösdfürdői strandot is veszélyezteti.

A Gellért és a Rudas szakemberei a két fürdő alatti táróban közösen ügyelik a forrásokat, melyek a közlekedési edény elve alapján a Duna vízszintjét követve ilyenkor szintén megemelkednek. Továbbá körültekintően üzemeltetik a medencéket, figyelve töltés-ürítéskor a csatornarendszer észszerű terhelését. A Rác fürdő forrásának szintje az idén júniusi árhullámhoz képest várhatóan magasabb lesz.

A Király fürdő még napjainkban is a törökök által épített vezetéken keresztül a Lukácsból kapja a gyógyvizét, ez a napokban az árvízre tekintettel le lett zárva. Mivel ez a budai part egyik mély pontja, a pinceszinteken szinte biztosan számolni kell a víz megjelenésével.

A Lukács fürdő közvetlen összeköttetésben áll a Rózsadomb tövében található Malom-tóval, ezért itt a hegyről hirtelen érkező nagyobb mennyiségű víz elvezetése jelenthet gondot. A fürdő medencéit is folyamatosan figyeljük a Duna magas vízszintje miatt.

Minden veszélyeztetett fürdőnkben szivattyúkkal, aggregátokkal, homokzsákokkal készülünk az árvízvédelemre. Kollégáink – munkakörüktől függetlenül – készen állnak ott segíteni, ahol szükséges, fürdőink mellett pedig Óbudán, a Római parton is részt vállalunk a kerületi védekezésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »