A Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon jártunk…

A Budafoki Pezsgő és Borfesztiválon jártunk…

Ország szerte egymást érik a boros rendezvények az év ezen szakában, de Pesten nem könnyű színvonalas és ingyenesen látogatható fesztivált találni. Idén szerencsénk volt, a múlt héten zajlott a Szabadság téren a Belvárosi Pezsgő és Borfesztivál, mely példátlan érdeklődéssel, a korábbi éveket túlszárnyalva zárta kapuit vasárnap, a mostani hétvégén pedig Budafokon van egy szuper jó rendezvény.

A péntek délután indult fesztivál központja a Városháza előtti tér, de több helyszínen, a Városházát az Oroszlános udvarral összekötő úton, tereken, több színpaddal várják az érdeklődőket.

Az esemény fénypontja egyértelműen szombat délután volt, amikor a helyi Promontor Borlovagrend tartotta a szőlőáldását és a lovagrendi avatását az Oroszlános udvarban.  

Ennél is látványosabb volt a Lovagrendi felvonulás a Városházától az Oroszlános udvarig, több tucat más Borlovegrend képviselőjének részvételével.

Mivel ez a hónap első szombatja volt, így az ilyenkor megszokott, ingyenes „Pincejárat” is üzemelt, a nyitva tartó pincékhez és turisztikai látványosságokhoz szállítva azokat a vendégeket, akik nem csak a fesztivál forgatagára voltak kíváncsiak.

A rengeteg népművészit és minőségi gasztronómiai árus mellett több tucat, javarészt a Budafoki Pincéknél is érdekelt borászat képviselteti magát, az ország több területén termesztett szőlőkből készült boraikkal, érdemes alaposan körbe nézni, és kóstolgatni!

Néhány pincészetet érdemes külön kiemelni, hiszen az ő remek boraikat nem csak itt a fesztiválon lehet megkóstolni, hanem a pincéknél is, különösen a minden hónap első szombatján megszervezett „Pincejárat” alkalmával.

„Rangsor” nélkül nézzünk körül köztük. Bár a legtöbben több helyszínen is kint vannak, mi az Oroszlános udvaron néztünk körül, hiszen a Borlovagrendi rendezvény is itt zajlott.

Az első a „Szeleshát Pincészet”, melynek pincéjét korábban már bemutattuk. Igen kiváló és megfizethető árú borokat hoztak ide is, melyek közül mindekképpen meg kell kóstolnunk a „Gubac” névre hallgató vörösbort, ami egy dűlőszelektált remekmű, és éppen most nyert OVB különdíjat.

Pár méter csak a következő pincészet, mely a korábban szintén bemutatott Várszegi Pincészet a Dél-Balaton vidékéről, akiknek finom rozéjukat ajánljuk kortyolni.

Mellette találjuk „Katona Borházat” standját, melynek Budafoki pincéjéről a Pincejárat kapcsán írtunk már, itt, hogy változtassunk egy kicsit, Rajnai Rizlingjüket emelnénk ki megkóstolásra.

Természetesen ezeken kívül még több tucat borászat, jobbnál jobb borával van kint a több helyszínen zajló eseményen, melyeket legalább ennyire érdemes kóstolni, csak ezeket a pincészeteket máskor is megtaláljuk Budafokon.

Külön ki kell emelni a Törley Rendezvény központot, aki most is szélesre tárta parkját és múzeumát a nagyközönségnek, ahol ezúttal is igazi piknik hangulat alakult ki, amiben természetesen a remek pezsgők is részesek voltak.

Különösen nagy sikert aratott a nyár slágere, az ICE Pink, melyek koktélként keverve árulnak igen kedvező áron az ide látogató vendégeknek, de még kelendő az ICE változat is.

Természetesen más kivalló pezsgőjük is kóstolható, mint ahogy a Pincejáratok alkalmával is, hiszen itt mindig zenés piknikezési lehetőség van késő estig.

Egyértelműen zenei események is fokozzák az amúgy is pompás hangulatot ebben a gyönyörű késő nyári időben, akinek van lehetősége késő estig még látogasson ki, vagy az egy hónap múlva, október 5.-én esedékes Pincejárat alkalmával keresse fel a hangulatos Budafoki pincéket.

További információ: www.budafokiborfesztival.hu vagy később is a www.bornegyed.hu  oldalon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »