Élmény az egész családnak, „Bunkertúra” Budafokon!

Élmény az egész családnak, „Bunkertúra” Budafokon!

Korábban több alkalommal is írtunk már a Budafoki „Pincejárat” egyedi programjairól, a legutóbb ígéretet tettünk, hogy egy igazi különlegességet részletesebben is bemutatunk. Ez nem más, mint a Komáromi úti óvóhely.

Hajdan egymást érték a villák ezen a részen, ennek jó példája a sajnos nagyon rossz állapotban levő ház, mely a hajdani óvóhely felett emelkedik. De minket most nem is az érdekel, ami a föld felett, hanem alatta van!

Régen az egész Budafoki részen kőfejtők sorakoztak, rengeteg ház és középület épült az innen bányászott kövektől, főleg a fővárosban. Aztán fokozatosan borospincékké és barlanglakásokká alakultak át, ennek ma is látogatható példáját nem rég be is mutattuk.

A jelenleg bemutató óvóhelyként üzemelő, kb 300 négyzetméteres kiállító pince is egy ilyen vésett barlang volt, melyet meg is erősítettek a védelmi szempontok alapján, bár természetesen ma már nem használják. Nem is gondolnánk, mennyi beton van még felettünk a barlangon kívül…

De ami igazán érdekes, hogy akár használatba is lehetne állítani, hiszen a legtöbb berendezés, levegőztető, szűrők ma is működő képesek, az igen lelkes tárlatvezetők ezt be is mutatják, sőt ki is próbálhatjuk, a család minden tagjának nem kis örömére!

Maga a kiállítás több részből áll. Az első részben találjuk a lejáratot, a biztonsági ajtókat, de igen érdekes az illemhelyek és a zuhanyzók megoldása is. Ne feledjük, ezeket az óvóhelyeket nem tartós lent tartózkodásra tervezték, csak a veszély idejére menekültek ide az emberek, így csak a legfontosabb kiegészítőket telepítették be.

A tárlat sokkal több, mint egy háborúra átépített barlang bemutatása, rengeteg anyagot találunk itt a hidegháború idejéről. A lelkes és nagy felkészültségű vezetőktől mindent megtudhatunk az orvosi védekezési eszközöktől a kármentésre használt tárgyakon át az összes annak idején használt mérőműszerekig.

Lehetőségünk van pontosan megtudni milyen protokoll szerint ment volna annak idején egy harmadik világháború, vagy egy atomcsapás esetén a felderítés, védekezés, a mentés. Milyen védő felszerelések álltak rendelkezésre, és milyen eszközökkel, egészségügyi felszereléssel védték meg volna a lakósságot.

Akinek ez sem elég, az pontos képet kaphat a hajdani repülőgépgyár történetéről, egészen a korban használt repülőgépeken át azok minden történetéről. Igen érdekes azoknak is, akik nem is annyira érdeklődnek a téma iránt.

A vállalkozó szelleműek nem csak megtekinthetik a különböző védőfelszereléseket, de van, amit fel is próbálhatnak, ez igazán nem mindennapi élmény.

A barlangnak hajdan három szellőzője volt, az átalakítás után egy biztonsági maradt, mely a mellette található gyönyörű parkban ma is megtekinthető, ne hagyjuk ki, maga a park a játszótérrel is egy remek program.

Mindenkinek ajánljuk kipróbálni a mai is működő szűrő és levegőztető gépeket, ugyanis ha nem volt áram, és a fejlesztő sem működött, kézzel is lehetett működtetni ezeket.

Az igazság az, hogy oldalakat lehetne még írni arról, mi minden érdekesség is vár ránk lent, ahol akár több órát is el lehet tölteni, persze ajánlatos meleg öltözni még nyáron is. Inkább azt javasolnánk, keressük fel ezt a fillérekért látogatható különleges helyet, éljük át azt a sok-sok élményt személyesen, amit itt szerezhetünk, és fedezzük fel vezetőink segítségével a múlt eme gyöngyszemét!

További információk a látogatásról: www.bornegyed.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »