Élménytelki strandolás a Szanazugnál

Élménytelki strandolás a Szanazugnál

Sokan látogatnak nyáron is a hangulatos Békési városba Gyulára, ahol nem csak rengeteg műemlék, kulturális program és szórakozási lehetőség várja a turistákat, hanem az ország egyik leghíresebb fürdője is. Az üdülőváros számos attrakcióját több alkalommal bemutattuk már, és a lehetőségekről folyamatosan hírt adunk, most azonban egy olyan lehetőségről írunk, amit sajnos sokan nem is tudnak.

Nem csupán a fürdő terültén lehet élvezni a nyár és víz nyújtotta felejthetetlen időtöltést, hanem a város határában húzódó Kőrösök természetes vízében, partján is. Ennek nyílván legszebb és legjobban kiépített része a híres „Szanazug”, mely kihagyhatatlan látogatási célpont, főleg nyáron.

 A Békés megye legrégebben lakott térségei közé tartozó Szanazug Doboz igazgatási területén fekszik. A szóban forgó területen – a feljegyzésekben már 1075-ben említett Dobozon és vidékén – szkíta, számos avar és korai honfoglalás-kori magyar leleteket találtak, többek között település- és templommaradványokat is. 

Szanazug a Fehér és a Fekete-Körös összefolyásánál fekszik. Mindkét parton szabad strandon lehet fürdeni, ahol a víz tiszta és sekély, és elérhető könnyedén Gyuláról is.

Turistaként az egyik legjobb, ha Gyulán, a Vártól, Fürdőtől induló kisvonatra szálunk, és ezzel utazunk ki a Kőrösökhöz. A kedvező árban nem csak a szórakoztató utazásunk van benne, hanem a belépő (ami egyébként jelképesnek mondható), és ami fontosabb, egy romantikus hajókázás is a Kőrösön, ami magában is egy élmény, ha strandolni nem is akarunk.

A hajó jó egy órás utat tesz meg a nádasok mentén a Kőrös kanyargó vonulatában, a festői képet számtalan kacsa, madár és hal látványa egészíti ki. Kihagyhatatlan ha itt járunk, és megfizethető.

Mivel a vonatok rendszeresen közlekednek, így a hajókirándulás után addig maradunk a homokos, árnyas, remek kis strandon, amíg kedvünk tartja. Kedvező árakon fogyaszthatunk is, vagy akár vizi sporteszközöket is bérelhetünk.

Ha a másik partra vágyunk, könnyedé át tudunk úszni, de természetesen egy kicsi, kompszerűen használt csónakkal át is tudunk kelni. Igazából már a pár perces út is egy élmény.

Maga a víz lassan mélyül, az alja, akár a part homokos, a strandhatárt egy „elkerítő” jelzi, de ha túlúszunk rajta sem vagyunk veszélyben, csak mélyebb a víz. A távolság a túlsó parttól csekély, nem gond átjutni akár úszva, akár sporteszközzel.

Egyértelmű, hogy saját kocsival vagy kerékpárral is érkezhetünk, a távolság néhány kilométer Gyulától, és ugyan úgy mehetünk hajókázni is, és minden szolgáltatást is igénybe tudunk venni.

Ugyan van egy camping a strandnál, de nem igazán jellemző, hogy itt szállnának meg a turisták, de aki a parti romantikát részesíti előnybe a városi szállásokkal szemben, kihagyhatatlan lehetőség.

És hogy mi vár még ránk ebben a festői környezetben és a remek strandon, ezt inkább mindenki próbálja ki, egy biztos nem a balatoni tömeg és nem a balatoni árak, viszont gyönyörű környezet, kellemes, tiszta víz, tökéletes kikapcsolódás.

További információ: www.visitgyula.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »