Sós kürtöskalács, malacfül saláta és ázsiai ízvilágú zöldborsófőzelék

Sós kürtöskalács, malacfül saláta és ázsiai ízvilágú zöldborsófőzelék

Az Év Strandétele idén a boglári Bundi sós kürtőse, a legjobb bisztró étel a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Borsófőzi Dim Sumja nyerte.

A Balatoni Kör által idén nyolcadszor megszervezett Év Strandétele díjátadóját a fövenyesi strandon található Kalóz Strandbisztróban tartották augusztus 4-én, ahol először a verseny ötletgazdája, Kardos Gábor ismertette a jelenlévőkkel a verseny megszületésének körülményeit.

Mi ez a verseny pontosan?

Kiemelte, nyolc éve éppen azért kezdtek el a strandok vendéglátóegységeinek háza táján körülnézni, mert pont ez a típusú vendéglátás kapta számos helyről hideget-meleget, ezért úgy döntöttek, keresnek egy olyan utat, amellyel a legjobb módon lehetne kijönni ebből a negatív hullámból. Emiatt egy rangos szakmai díjat hoztak létre – a kezdetektől fogva a Balatoni Körrel együttműködve, amelyben a tó körül működő strandok büféinek, bisztróinak kínálata van célkeresztben.

Idén 24 ételt neveztek a versenybe, ebből 10 jutott short list-re – ezek közül választotta ki a szakmai zsűri az idei díjazottakat. 

Idei újdonságok

Mint elhangzott, az idei megmérettetés fő újdonsága az volt, hogy külön díjazták a bisztró és a büfé kategória legjobbját. Bisztró kategóriában idén a zamárdi Tiki Beach Malacfül salátája vitte el a pálmát, a büfék versenyében pedig a boglári Bundi Bijó strandbüfé Bundi Nagyon magyaros sós töltött kürtőskalácsa nyert, és a zsűri egy úttal ezt választotta az Év strandételének is az előkóstolók nyomán döntőbe jutott tíz étel közül. 

A Tork Essity Hungary innovációs és fenntarthatósági különdíját Sipos Norbert, a Tork Horeca nagykövete adta át a Tiki Beach Bisztrónak, egy vegán túrógombóc ételért.

A zamárdi Tiki Beach már koviubi levesével korábban is nyert ezen a versenyen és idén vegán vonalon is nagyot alkottak: köles alapú vegán túrógombócuk pisztáciával és fügedzsemmel a vegán verseny legkreatívabb étele volt (2350Ft). Ez az utóbbi évek minden bizonnyal legizgalmasabb újítása a túrógombóc műfajában.

A bisztró kategóriát megnyerő Malacfül saláta (3450 Ft) tormás almapüré ágyra fektetik a vékony csíkokra szeletelt salátát, ennek tetejére halmozzák a zöldfűszerekkel és virággal díszített malacfület, melyet az abálás után vékony csíkokra vágva szójával pirítanak le, miközben gyömbérrel, szezámmaggal és lime-mal ízesítik. A salátaágy: kínai kel, sárgarépa, kalifornia paprika és póré hagyma vékonyra vágva, tökmagolajjal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »