Balassagyarmaton a palóc hagyományokat éltetik 3 napon át

Balassagyarmaton a palóc hagyományokat éltetik 3 napon át

Palóc Hagyományéltető Napokat rendeznek a hétvégén Balassagyarmaton. A háromnapos rendezvényen megemlékeznek a 175 éve született Mikszáth Kálmánról, és vasárnap tartják a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos-népművészeti eseményét, a palóc búcsút.

Szombat délután Jó palócok – életre kelt novellák címmel rendezik azt a képes, dalos irodalmi estet, amellyel Mikszáth Kálmánra emlékeznek a múzeumban Pásztor Évával, a Mikszáth Kálmán Társaság tagjával, a Magyar Irodalomtörténeti Társaság Nógrád megyei tagozatának elnökével.

Szent Anna, Szűz Mária édesanyja tiszteletére vasárnap tartják a palóc búcsút. Az eseményt huszonhetedik éve szervezik meg Balassagyarmaton, a vallási rendezvény néhány éve egészül ki népművészeti fesztivállal.

Vasárnap 10 órakor a római katolikus főplébániatemplomtól indul a búcsújáró népviseletes menet a Palóc ligetbe. Útközben imádságot tartanak a Palóc Múzeum szabadtéri gyűjteményében található szandai káponkánál. A szabadtéri Palóc színpadon Palánki Ferenc debreceni-nyíregyházi megyéspüspök és Turai János kanonok plébános mutat be ünnepi szentmisét, a szertartás végén a püspök megáldja a családokat.

A liturgián, amely közös imádság a családokért és Magyarország jövőjéért, közreműködik a balassagyarmati Szent Felicián Kórus, Unterwéger J. Zsolt karnagy vezényletével, a Rimóci Rezesbanda, az ipolybalogi Lőrincz Sarolta Aranka, valamint a történelmi Nógrád vármegye hagyományőrzői.

A Palóc liget Folk ligetté alakul délután. Lesz kovács- és fafaragó bemutató, kirakodóvásár, kézműves foglalkozások, népi játékok, a résztvevők kóstolhatnak rétest, lepényt, kürtőskalácsot és lángost. Dejtár, Herencsény, Nógrádsipek és a felvidéki Ipolybalog hagyományőrzői aratási énekeiket, szokásaikat, viseleteiket mutatják be. Fellép a ligetben Écsi Gyöngyi mesemondó és Kováts Marcell népzenész is.

A Palóc Múzeum egész nap hét kiállítással, kedvezményes belépővel várja látogatóit.

Este a Nógrád Néptáncegyüttes ad gálaműsort, a háromnapos programot a Dobroda zenekar koncertje zárja.

Jakus Julianna hozzátette: eső esetén a szentmisét a nagytemplomban, a Folk liget programjait a volt vármegyeházán tartják meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »