Az Orsolya napi vásáron jártunk Kőszegen

Az Orsolya napi vásáron jártunk Kőszegen

Az Alpok lábánál elterülő, festő fekvésű műemlék városban, Kőszegen rendezték meg a már évszázados hagyományokra épülő Orsolya napi vásárt a hétvégén, melyet volt alkalmunk a csodálatos őszi időben nekünk is felkeresni.

A rendezvény előzményét Kőszeg egykori „nagyvására”, az Orsolya-napi Vásár adja, mely évszázadokon keresztül adott lehetőséget a kiváló helyi kézművesek termékeinek és a környék terményeinek eladására, cseréjére. Jelenleg a Kőszeg-hegyaljai települések hagyományos életmódjának bemutatására szerveződött egyesület kézművesei adják a portékák minőségi alapját.

A teljes belvárosban és a Fő téren népművészeti kirakodó vásár, és zenei színpad várta a több ezres érdeklődő tömeget, volt is mit nézni, vásárolni, senki nem tért haza vásárfia nélkül.

 Nagyon pozitív és követendő példa, hogy javarészt az Írottkő Natúrpark településéinek kézművesei, borászai, méhészei stb kínálják portékáikat, terméseiket.

A Fő téren és a Jurisics várban kulturális programok, egészítették ki a vásári forgatagot, ahol a testvér és baráti városok is bemutatkoztak, de javarészt itt is a környékbeli települések fellépőié volt a vezető szerep.

Már sok éve hagyomány, hogy a várárokban helyi alapanyagokból, helyi receptek alapján készülő ételek versenye zajlik, ahol elsődleges cél a Natúrpark településeinek az ősi hagyományos gasztronómiájának megőrzése és bemutatása a sok finomságra éhes gyomornak.

Itt ki kell emelni, hogy ez a verseny igazából jelképes, a hagyományőrzésen van a hangsúly, és lehetőséget biztosít a szervezetek és alapítványok részére adománygyűjtésre, a kóstolásért cserébe.

Megannyi finomabbnál finomabb édesség is kápráztatta a szemet és az ízlelő bimbókat, hiszen egyértelműen a házi készítésű finomságok is hozzá tartoznak a gazdag gasztronómiai kínálathoz.

Mivel az erdők roskadoznak ilyenkor a remek erdei gombáktól, így az ételek egyik alapvető alapanyaga volt, nem mindennapi lehetőség, hogy pár órával korábban még a fölben levő ízletes példányokat már kóstolhattuk is a pompás ételekben.

Erdővel borított hegyek tálcán szolgáltatják a négylábú állatok friss és pompás húsát az ételeknek, nem véletlen, hogy számos régi recept alapján készülő bográcsos ételnek is ők adták az alapot.

Az ételek skálája széles sávban képviseltette magát, hiszen egy nagyon gazdag hagyományokkal, és a változatos, könnyen elérhető alapanyagok lehetőségével rendelkező környékről van szó.

Kőszeg városát méltán hívják az ország egyik gyöngyszemének, kincses ládájának, hiszen a határ miatt elzártan sokkal jobban meg tudta őrizni hagyományait, mint az ország más települései, klímája az Alpok miatt kiváló, természeti elhelyezkedése mesés, épített öröksége, ódon belvárosa képeslapokra illő, és ilyenkor egyértelmű, hogy népművészete és gasztronómiája is egyedül álló.

A hegyek oldalai igazán jó minőségű szőlőfürtöket biztosítanak a belőlük készült nedűknek, van is lehetőségünk kóstolni és vásárolni, ha itt járunk, erről sem szabad elfelejtkezni, ha uticélként válasszuk!

Így hát nem csupán ilyen rendezvények alkalmával érdemes felkeresni, hiszen az év minden szakában tud valami különlegeset, vendégmarasztalót nyújtani. Keressük fel bármikor, csak ajánlani tudjuk!

További információ: www.koszeg.hu

Ezt a fantasztikus programot a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház szervezte, érdemes követni a weboldalukat, mivel folyamatosan kínálnak valami kellemes időtöltési lehetőséget Kőszegen!

További információ: Ezt a fantasztikus programot a Jurisics Vár Művelődési Központ és Várszínház szervezte, érdemes követni a weboldalukat, mivel folyamatosan kínálnak valami kellemes időtöltési lehetőséget Kőszegen!

További információ: www.jurisicsvar.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »