Az ország húsz legjobb péksége is ott lesz a megújult Kenyérlelke Fesztiválon

Az ország húsz legjobb péksége is ott lesz a megújult Kenyérlelke Fesztiválon

Amikor hét kézműves pék összefogásából Vajda József vezetésével kilenc évvel ezelőtt életre kelt a fesztivál a szervezők még azt szerették volna megmutatni, hogy adalékanyag nélkül is lehet jó kenyeret készíteni. Idén új üzenettel és küldetéssel születik újjá a fesztivál,

Az idén tízéves születésnapját ünneplő Kenyérlelke az évek során kinőtte magát, ezért a megújulás jegyében idén friss szellemiséggel nyitja meg a kapuit egy természetközeli helyszínen, a fővárostól mindössze félórányi távolságra fekvő Budajenőn.

 „Tiszta élelmiszert, tiszta lelkiismerettel!” 

Az ingyenes rendezvény azok számára lesz hiánypótló, akik termelőként, pékként vagy fogyasztóként a szívükön viselik mind a földünk sorsát, mind az élelmiszereink minőségét.

„A fesztivál a gyakorlatban mutatja be azt, hogy ipari körülmények között is megvalósítható olyan vegyszermentes gazdálkodás, élelmiszerkészítés, amely hosszú távon fenntartható, a termőföld, a kisipar és a fogyasztók egészsége szempontjából egyaránt”

a tevékenységük és amit idáig létrehoztak nagy hatással van az agráriumra, hiszen ahhoz, hogy adalékmentes pékáruk készüljenek, jó minőségű alapanyagokra van szükség. Ehhez nem csak a pékszakmán, hanem az ágazaton belül is a szereplők kapcsolódására van szükség.

„Azt szeretnénk, hogy országos szinten egy biztonságos ellátási láncot tudjunk létrehozni” 

Idén rekordmennyiségű pékség jelezte részvételi szándékát az ország számos pontjáról

Termékeik mellett számos ínyenc portéka jelenik majd meg a társkiállítók standjain. A festői szépségű helyszínen pódiumbeszélgetések, workshopok, zenei programok, kreatív gyerekjátékok, kemencés élménysütés színesíti a programot.

Újdonság továbbá, hogy a hagyományokkal szakítva a pékségek mostantól nem versenyeznek, hanem profi zsűri által minősíttethetik termékeiket. Idén fehér/félbarna és teljes kiőrlésű kategóriában várják a kenyereket, amelyeket a zsűri külalak, bélzet és íz alapján három minőségi osztályba sorol: ennek értelmében arany, ezüst és bronz minősítés jár az arra érdemes kenyereknek. A kenyerek kizárólag az alábbi alapanyagokból készülhetnek: liszt, víz, kovász (liszt és víz) valamint só.

A zsűri tagjai között olyan nagy nevekkel találkozhatunk majd, mint Jókúti András, Csapody Balázs, Ruprecht László, Mihályi László, vagy Nádházy „Moby” István, emelte ki Ormós Gabriella szervező.

Az otthonsütő hobbipékek is megmérettethetik magukat a fenti két kategóriában, munkáikat a hazai kézműves pékek értékelik, a nyertesek és a helyezettek értékes díjazásban részesülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »