Fedezd fel még augusztusban Horvátország legizgalmasabb fesztiváljait!

Elképesztő gasztro és kulturális fesztiválokkal vár a nyár végével Horvátország, ráadásul ebből kettő alig néhány kilométerre van a magyar határtól. Öt kiemelkedő nyárvégi eseményt mutat be a cikk, amelyek extra élményekkel gazdagíthatják a nyaralást, de akár egy hétvégi kiruccanásra is kedvet csinálhat.

Špancirfest Varaždin

Varaždin festői városában – alig 40 perc autóútra a magyar határtól – rendezik meg Horvátrország található legnagyobb nyárzáró, vibráló ünnepségét, a Špancirfestet. A 2024. augusztus 23. és szeptember 1. között megrendezésre kerülő tíznapos fesztivál Horvátország legnagyobb, legváltozatosabb és legmaradandóbb kulturális eseménye hírnevét vívta ki.

Varaždin utcái a fergeteges koncertektől kezdve a fantáziát megragadó utcai előadásokig mindenhol energiával és izgalommal telnek meg. A kreatív műhelyek menedéket nyújtanak a tanulni és alkotni vágyóknak, míg a színházi előadások és a tánc a legelbűvölőbb módon keltik életre a történeteket. A családok számára a fesztivál az élmények kincsesbányája, a gyermekszívekben örömöt és csodálatot keltő programokkal.

A fesztivál idején a  város barokk utcái az ínyencek paradicsomává változnak, ahol a hagyományos horvát ételektől a nemzetközi kulináris élvezetekig mindenféle ételt megkóstólhatnak az idelátogatók. A fesztiválon a „Vinski Grad” (Borváros) és a Carlsberg Food & Party zónák mellett egyedülálló „Špancir Burger Festival” is várja a vendégeket, hogy minden ízlést kielégítsenek.

A Špancirfest több mint egy esemény; ez egy sor felejthetetlen pillanat, amely Varaždin történelmi utcáin játszódik. A város megtelik örömmel, ahol a zene, a művészet és a gasztronómia összeolvad, hogy varázslatos élményt nyújtson. A fesztivál legtöbb programja ingyenesen látogatható, csak egyes színházi és koncert programokra szükséges előre megváltani a belépőt.

Vrsar Fisherman fesztivál

Ha az Isztrián töltöd  még az augusztusi szabadságod, akkor mindenképp érdemes ellátogatni Vrsar városába. Az Isztriai-félszigeten található festői halászfalu minden nyáron havonta ad otthont a Vrsar Fisherman (Halász)fesztiválnak. Ez a rendezvény a tengeri halászat hagyományait és a helyi tengeri ételek gazdagságát ünnepli.

A fesztivál különleges élményt nyújt a tengeri élet szerelmeseinek, és bemutatja a horvát halászat kulturális örökségét. Emeljen egy pohár finom isztriai Malvazija-t, és hagyja, hogy a tenger gazdagsága átjárja lelkét, miközben ezen örömteli alkalom során a mediterrán csillagos égbolt alatt énekel. A következő alkalmak: augusztus 9. augusztus 30. és szeptember 20. Az programok 19 órakor kezdődnek.

Reneszánsz fesztivál – Koprivnica

A Koprivnica városában – alig 25 kilométerre a magyar határtól – augusztus 22-25 között rendezik meg a Reneszánsz fesztivált, amely egy időutazásra hívja a történelem szerelmeseit és visszarepít az időben. A fesztivál során a látogatók részt vehetnek középkori vásárokon, lovagi tornákon, hagyományos kézműves foglalkozásokon és megismerkedhetnek a középkori gasztronómia ételeivel. A csalános ételek visszavisznek minket a 13. századba, amikor Koprivnicát először említik. A Podravkas szakácscsapat, valamint a Hotel Podravina csúcsszakácsa által az eredeti receptúra alapján készített  ételek elevenednek meg a már a rég letűnt korból, és közel fél évezreddel ezelőtt megszokott módon tálalják majd. A kakasból, vaddisznóból, szarvasból készült húsételek mellett a csalánból ízletes ételek is lesznek, amelynek Koprivnica a nevét köszönheti. A szomjat a régi időkhöz hasonlóan a közeli szőlőkből származó borokkal, a helyi mézsörkészítők által felszolgált régi horvát mézsörrel, valamint a Koprivnicában évszázados sörfőzési hagyományt folytató Pan sörrel oltják majd.

A helyiek és a vendégek korhű ruhákba öltöznek, és a városközpontban megelevenednek a régmúlt izgalmas pillanatai. A rendezvényt Anjou Ludovic Anjou király 1356-os érkezése nyitja meg, amely alkalomból a polgármesternek átadják a szabad királyi városról szóló oklevelet. Koprivnica várfalai, az egykori pompás, reneszánsz erődítmény emlékei egy régmúlt idő néma tanúi. A fesztiválon képet kaphatunk arról, hogy a feudális Koprivnica lakói hogyan éltek, háborúztak, ünnepeltek vagy kereskedtek. A fesztivál látogatása ingyenes!

Dimensions Fesztivál – Pula

A Dimensions Fesztivál rendszeresen ad otthont az elektronikus zene legnagyobb neveinek, amelyet Pulában, egy régi katonai erődítmény területén rendeznek meg augusztus 22-e és szeptember 2-a között. A fesztivál méltán híres a kiváló hangzásáról és a lenyűgöző látványáról, amely különleges atmoszférát teremt a zenei élményekhez.

A fesztivál több színpadon kínál különféle zenei stílusokat, a techno-tól jazz és funk zenén keresztül, a drum and bass és psyco-n át a house-ig, számos hajón rendezett partin lehet óriásit bulizni hajnalig, míg a chill out színpadon nézhetjük a tengerbe boruló naplementét, miközben átjár bennünket a zene varázsa.  

Trogir Nyári Fesztivál

Idén 54. alkalommal rendezik meg a Trogiri Nyári Fesztivált, ami egy több hónapon át tartó kulturális eseménysorozat, amely júniustól szeptemberig zajlik a történelmi Trogir városában. Idén több mint 75 rendezvénynek ad otthont a város különböző helyszíneken, valamint 14 további rendezvényt szerveznek a Drvenik Veliki és Drvenik Mali szigeteken, gazdagítva a kulturális kínálatot és felejthetetlen élményeket nyújtva minden helyi lakos és látogató számára.  

A fesztivál programjai közé tartoznak a szabadtéri színházi előadások, komoly-és könnyűzenei koncertek, táncos produkciók és képzőművészeti kiállítások. A kiállítások közül kiemelkedik a „Salvador Dali: Rejtett arcok” című kiállítás, amely a művész 162 alkotását a francia Kesauri magángyűjteményből mutatja be először a horvát közönségnek. A Trogir nyári fesztivál kiváló alkalom arra, hogy megismerjük a város gazdag kulturális életét és történelmi örökségét.

Horvátország fesztiváljai változatos élményeket kínálnak minden látogatónak, legyen szó kulturális programokról, gasztronómiai élvezetekről vagy zenei fesztiválokról. Ezek az események kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy felfedezzük az ország egyedi hagyományait és varázslatos helyszíneit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Translate »